Felső korhatár nélkül

15 méter magas tölgyfa a kiállítás sztárja

Mostanában az időjárás nagyon változékony. Van, hogy kell a kiskabát, de akár egy rövid ujjú póló is sok lehet egyazon héten. Ha jön az esős, hűvösebb “nemszeretem” idő, akkor is válogathatunk érdekes, értelmes programokból. Az egyik ilyen jó választás a Gyöngyös szívében található Természettudományi Pavilon .

A 2009 őszén megnyílt természettudományi kiállítást három szinten tekithetjük meg. A kiállítás középpontjában egy 15 méter magas épített tölgyfa áll. A szintek szerint csoportosított élővilág és környezeti kapcsolatának bemutatása egyedülálló. Láthatjuk azokat az élőlényeket, amelyek a föld alatt találtak otthont maguknak. A gyökérzetben lakókat igen ritkán láthatjuk természetes közelségükben. A tárlókban viszont egész közelről megismerkedhetünk velük. A következő szintek is igen érdekes látványt nyújtanak a látogatóknak. A lepkegyűjtemény, a világ különböző területeiről összegyűjtött kagylóbemutató, a több mint 170 madár tojásainak megismerése, a csak igen ritkán látható nagyvadak kiállítása csak rövid felsorolása a múzeumban található érdekességeknek.

Ritkán figyelhetjük meg az életet egy fa lombkoránájában sétálgatva. Ha eddig ez még nem sikerült, akkor itt a lehetőség. Üveghídon áthaladva nézhetünk szét. Érdekes látvány innen letekinteni a fa mélyébe.

Ha már itt kicsodálkoztuk magunkat, akkor vár ránk az épületszárny másik része. Itt kaptak helyet a vízben élő állatok és a párás meleget kedvelő növények. És ezek az élőlények itt valóban élnek. Persze csak üveg mögött csodálhatjuk meg a gyönyörű halakat, a színét állandóan változtató kaméleont, a különböző hüllő-példányokat, a ketrecben röpködő – a látogatókat kíváncsian figyelő – hatalmas papagájt.

A növényvilágot kedvelők sem maradnak látnivaló nélkül. A több szintet meghaladó páfrányok, a színes virágok, itt maradásra késztetnek bennünket.

A Mátra Múzeum megtekintése kicsinek – nagynak egyaránt izgalmas, remek szórakozást ígér.

Az épület teljesen akadálymentesített. Így a mozgásukban korlátozott vendégek előtt is nyitva áll. Ezen kívül várják a látássérült embereket a részükre a „Tapintható természet” címmel vakok és csökkentlátók számára rendezett kiállító-térben.

A kiállítás kétnyelvű, a magyar mellett angol nyelven is olvasható minden felirat.

Jegyárak:

Természettudományi Pavilon

Teljes árú jegy: 1100 Ft

Diák jegy

(6-26 év között) : 550 Ft

Nyugdíjas jegy

(62-70 évig) : 550 Ft

Nyitva: Hétfő kivételével minden nap 9-től 17 óráig.

Te hol jártál legutóbb? Meséld el itt.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!