Felső korhatár nélkül

Gazdaság egy négyzetméteren

Az úgy kezdődött, hogy a szomszéd megkérdezte tőlem, hogy tudnék e valamit kezdeni négy darab műanyag ládával, mert ha nem, ki fogja dobni. Aki még emlékszik, ezekben a kék színű ládákban árulták az ABC-ben a zacskós tejet. Gondoltam, talán fogok benne valamit tárolni, vagy ha nem hát kidobom én. Akkor még egy fia ötletem sem volt. Pár nap múlva azonban megérkeztek a reklámújságok és köztük az egyik kertészeti áruda füzetkéje.

És ekkor eldőlt minden. Gazdálkodni fogok! Pillanatok alatt bejelöltem vagy húsz féle zöldségmagot és elkezdtem ábrándozni. Gyönyörű piros paradicsomokat, zsenge zöldborsókat  és millió más házi finomságokat láttam magam előtt. De sajnos a ládácskák mérete (40×55 cm) erősen lekorlátozta vágyaimat. De iszonyú izgatott lettem. Hamar ráugrottam a nettre és elkezdtem tájékozódni. Sőt, tanulni! Mert ez is egy szakma kérem szépen!

Másnap már az áruházban találtam magam és a hatalmas választéktól megszédültem. Húszféle ilyen mag meg olyan mag. A zacskón a képek ámulatba ejtően szépek. Szinte bele lehet harapni a már kifejlett zöldségbe. Csak úgy dobáltam bele a kis zacsikat a kosaramba.  Találtam sárgarépát, ami akkora mint egy koktél-paradicsom, meg érdekes retket, ami hosszúkás és piros-fehér színű, meg persze koktél paradicsom is jöhet, meg kapor, petrezselyem, zöldfűszerek, dughagyma. De a pénztár előtt muszáj voltam néhány zacskó magtól fájó búcsút venni. Hiszen ekkora helyen tököt, káposztát, dinnyét nem fogok tudni termeszteni.

És persze kell még jó minőségű föld és egy gyönyörű öntöző kanna. Nagy örömmel tértem haza a zsákmányommal. De ekkor még csak február eleje volt. Jött a kockás papír és a tervezés és az újabb kockás papír és az újratervezés.

De a paradicsom magokat már pici cserepekbe el tudtam vetni a szobában. És elindult az én nagy gazdaságom.

Márciusban földbe (kék ládába) került a retek, a répa, dughagyma, kapor. És a retket ma már meg is kóstoltam. Finom saját sütésű kenyeret megvajaztam és jöhetett az első saját édes-finom-ropogós termény. Remek volt!

A paradicsom-palánták is lassan a ládába kerülnek, talán már nem lesz fagy és beindul a fejlődésük. Még az is lehet, hogy majd napszámosokat fogok felvenni a betakarításhoz. Jó móka lesz.

Te kertészkedsz? Mutasd meg itt.

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!