Felső korhatár nélkül

[Fotós beszámoló] A csodálatosan felújított Zeneakadémián jártunk

Az mindegy, hogy szereted e a zenét vagy nem annyira. De egyszer mindenképp érdemes ellátogatni a Liszt Ferenc Zeneakadémiára és megtekinteni ezt a csodás, világhírű épületet belülről is.

1903 ban kezdődött az építkezés és 1907- ben nyilt meg ez a mind a mai napig világhírű épület. Ez volt a legelső vasbeton szerkezetű építmény Magyarországon. Az első akadémiát maga Liszt Ferenc alapította a saját lakásán. A Zeneakadémia 5 tanárral és 38 növendékkel kezdte meg működését  1875 ben.  Első igazgatója Erkel Ferenc volt. A növendékek közül meg kell említeni Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő, Solti György nevét is.  Miután a hely szűkössé vált a hallgatói létszám növekedése miatt, a Zeneakadémia az Andrássy úti palotába költözött. Ez a “régi” Zeneakadémia néven vált ismertté.

Majd innen került jelenlegi helyére. Az épületet 2010-ben bezárták és egy teljes körű felújításon esett át. 2013-ban nyitotta meg újra kapuit a nagyközönség előtt. Ide belépve még a lélegzet is eláll a remek művészi munka láttán, melynek minden részlete harmonizál a zenével.  Az épületben minden kézzel készült. A gyönyörű Thonett  székektől kezdve, az eredeti mintakönyv alapján, olasz mesteremberek által szőtt függönyökig bezárólag. A csodás üvegfestészetéről és mozaik-munkájáról híres Róth Miksa munkáit is teljesen, az eredeti munkához hűen újították fel.

A Zsolnai kerámiák szépsége nagy mértékben emeli ennek a gyönyörű épületnek az értékét. Nem véletlenül nyeri sorban a felújítás a rangos díjakat. Köztük az Europa Nostra-nagydíjat. Itt található az ország legnagyobb zenei témájú könyvtára, melynek alapításához maga Liszt Ferenc járult hozzá  4000 db-os  könyv és kotta-gyűjteményével. A könyvtár a nagyközönség előtt is nyitva áll.

Te merre jártál mostanában? Csatlakozz 60 feletti közösségünkhöz itt.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!