Felső korhatár nélkül

Fekete ruhás menyasszonyok Tótkomlóson – 40 éve együtt

Tegnap színházban voltunk, ma ismét kirándulunk.

HETEDIK NAP

Reggeli után indultunk Tótkomlósra, ahol fantasztikus élményben volt részünk.

Laukó Éva kiváló, nagy tudású tárlatvezetésével néztük meg a Szlovák Tájházat, a Szlovák Néprajzi Emlékházat és néprajzi gyűjteményt. Nagyon megható volt találkozni azokkal a tárgyakkal amelyek 200-300 évvel ezelőtt készültek. Igen érdekes volt látni, hogy akkor a menyasszonyok még fekete ruhában esküdtek és csak a fátyol volt fehér. Ezt a fejdíszt berámázták, feltették a falra, majd amikor az asszony elhalálozott vele együtt temették el. Az itt látható emléktárgyakat Jan Koppany evangélikus lelkész gyűjtötte össze.

A Szlovák Emlékház úgy jött létre, hogy a talált, kincseket érő tárgyakat Szentendrére a skanzenba akarták vinni, de Tótkomlós összefogott és úgy döntött, hogy az 1857-ben épült parasztházban helyezi el a gyűjteményt.

Útközben még találkoztunk egy igazi csemegével, a mészoltó és osztó hellyel. Szinte alig maradt fenn ilyen különlegesség. Itt járvány idején osztották a meszet a lakosságnak.

Ismét megannyi élménnyel gazdagodtunk.

És véget ért a gyönyörű, csodálatos “második nászutunk”.

Nagy szeretettel ajánljuk az országnak ezt a csodálatos szegletét mindenkinek, de most elsősorban „Szépkorú” társainknak. Az Alföld meseszép tájai elvarázsolják az idelátogatót. Aki végigolvasta az összes blogot, megérti miért is választottuk ezt a környéket.

Csatlakozz 60 feletti csapatunkhoz, és mondd el a Te történeted.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!