Felső korhatár nélkül

“Az élettapasztalat jól hasznosítható vállalkozóként is.”

A nyugdíjas éveket sokan szeretnénk hasznosan tölteni, és akár valami teljesen újba kezdeni, valamilyen addig ki nem használt képességünket kamatoztatni. Ezt a munkaerőpiacon már ritkán tehetjük meg, de a vállalkozás előttünk is nyitva áll. Vida Ági, a Gazdagmami alapítója több mint 10 éve segíti a munkaerőpiacról kiszorult nőket (és férfiakat) abban, hogy saját vállalkozást indítsanak.
 
 
Ági nagyon messze van a hatvantól, de azt tapasztalja, hogy tananyagaikat nyugdíjasok is sikerrel hasznosítják. Most annak kapcsán kérdeztük, hogy az általa alapított vállalkozónői versenyen külön kategóriát indítottak a 45 felettieknek.
 
Nyugi: Az Év Anyavállalata versenyen nyolcadik éve ismeritek el és díjazzátok a kisbaba mellett vállalkozást indító nőket. Miért és mikor döntöttetek úgy, hogy 45 év felettiek is nevezhetnek?
Vida Ági: 3 évvel ezelőtt indítottuk a 45+ kategóriát azért, mert úgy láttuk, hasonlóan a kismamákhoz, ha ez a korosztály valami miatt elveszíti az állását, nehezen talál vissza a munkaerőpiacra. Szerettük volna megmutatni, hogy nekik sem kell lemondaniuk a munkáról, vannak lehetőségeik vállalkozóként és tanulni, megújulni, változtatni sohasem késő. Az eddigi indulóink történetei egyértelműen bizonyítják, hogy ez lehetséges.
 Nyugi: Úgy számolom, hogy a 108 jelentkezőből idén 15-en ebbe a kategóriába tartoznak, ez 13%-os arány, ami egyértelműen igazolja a kategória létjogosultságát. Emelkedő a tendencia egyébként?
 Vida Ági: A tendencia nagyjából állandó, de minden évben van legalább 10-15 induló ebben a kategóriában, aminek nagyon örülünk, mert fontosnak tartom, hogy ez a korosztály is képviseltesse magát a mezőnyben.
 Nyugi: A 45 év feletti nőknek jellemzően már kamasz gyerekei vannak, akik önállóbban mozognak, és nem igényelnek olyan intenzív jelenlétet, mint egy kisgyerek. Szerinted könnyebb ennek a korosztálynak a helyzete a hagyományos munkaerőpiacon?
 Vida Ági: Egyáltalán nem. A munkaerőpiacon jellemzően a fiatalabbakat részesítik előnyben, ha valaki elveszíti az állását 50 éves kor felett már nagyon nehezen talál munkát. Sokan egészségügyi okok miatt hagyják abba a korábbi szakmájukat, de pályakezdőként egy új szakmában már nem találnának állást, a régire pedig nem veszik fel őket. Ez azért is szomorú, mert azt látom, hogy sokan még ebben a korban is szívesen tanulnak, nyitottak az új szakmákra, a nyelvtanulásra, az új technológiák megismerésére. Ráadásul sok nő kényszerpályán van, ameddig a gyermekei kicsik, nem gondol karrierre, nem mer szakmát változtatni, inkább marad a biztos, de kevésbé kedvelt állásánál és mire kirepülnek a gyerekek, akkor lenne végre ideje, lehetősége váltani, addigra viszont már számos szakmában beszűkülnek a lehetőségei. Vállalkozóként viszont minderre van lehetőség, maga szabhatja meg a tempóját, elkezdhet egy új szakmát, kiteljesedhet.
 Nyugi: Hogyan segíti a Gazdagmami a 45 év feletti nőket? Vannak külön nekik szóló tananyagaitok, vagy terveztek ilyet? Tapasztalsz különbséget náluk a vállalkozáshoz, online világhoz való hozzáállásban a fiatalabb anyukákhoz képest?
 Vida Ági: Külön tananyagunk nincs, viszont azt tapasztalom azért tanulnak nálunk szívesebben nem csak a 45 év feletti nők, hanem még sokszor a nyugdíjasok is, mert számukra is követhetőek, érthetőek az anyagok és azokra a technikai kérdésekre is választ kapnak, amik számukra nem egyértelműek. Számukra többnyire gondot okoz, hogy nem annyira rutinos számítógéphasználók, mint a fiatalabbak, azonban nagyon nyitottak és gyorsan tanulnak. 
 Nyugi:  A blogunk olvasói 60 év felettiek. Vannak ügyfeleid ebből a korosztályból is? Életszerű ez, hogy ebben a korban is belevágjon valaki a vállalkozásba minden ilyen jellegű korábbi tapasztalat nélkül?
 Minden évben vannak többen is, akik kisnyugdíjasként vágnak bele a vállalkozásba. Sokan döntenek úgy, hogy aktívan szeretnék tölteni a nyugdíjaséveiket. Ilyenkor végre lehetőség nyílik például valamilyen korábbi hobbira vállalkozást építeni, sokan fognak például kézműves vállalkozásba, de van olyan is, aki befőzést vagy sütést oktat online vagy természetgyógyászként kezdett új karriert. Az az élettapasztalat és emberismeret, ami az évek során összegyűlik jól hasznosítható vállalkozóként is.
 
Az Év Anyavállalata pályázóiról itt olvashatsz, nagyon sok inspiráló történet, oszd meg lányoddal, menyeddel is. A 45 év feletti kategóriában indulókat pedig itt a blogban bemutatjuk. Ágitól itt ingyen is tanulhatsz az otthoni munkáról.
 Fotók forrása:  idős hölgy dolgozik: ariionkathleenbrindley.com, Vida Ági: facebook.com/gazdagmami
 
Mondd el a véleményed itt a kommentek között, vagy a Facebook oldalunkon.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!