Felső korhatár nélkül

Nyugdíjas gyakornok – Te is lehetsz Robert de Niro

A Kezdő című remek filmben (erről külön cikkben számolunk be, érdemes megnézni) a 70 feletti nyugdíjast alakító Robert de Niro egy cég nyugdíjas gyakornoki programjára jelentkezik. A program elvi célja, hogy a munka világából kikerült idős emberek ismét közösségben lehessenek, ismét értelme legyen a napjaiknak.

Ennek kapcsán utánanéztük, hogy valóban léteznek-e ilyen programok a világon. Amerikában Bill Clinton második elnöksége idején volt egy Senior Citizenship Program (kb “Nyugdíjas Polgárok Programja”), melynek keretében minden év májusában a szenátorok maximum 2 hétre alkalmazhattak 60 éve felüli lakosokat. Fizetést is kaptak és az utazásuk költségét is térítették, de ebben a formában ez inkább egy kedves gesztus volt, mint valós kezdeményezés.

Érdekesség, hogy Amerikában egyébként egy 2002-es felmérés szerint az 55 év felettiek 13%-a dolgozik valamilyen gyakornoki programban (tehát nem a korábbi munkahelyén folytatva a munkát), 2020-ra ennek arányát 25%-ra jósolják. A nagy cégek mind indítanak ilyen programokat. Az Egyesült Királyságban pedig a 65 év felettiek kétötöde vállal valamilyen önkéntes munkát múzeumban, iskolában, cégnél, – őket ebben egy közvetítő ügynökség segíti. De mi a helyzet itthon?

Aichelburg Márton 8 évvel ezelőtt indította el a Senior Mentor Programot, felismerve az ebben a korosztályban lévő lehetőséget. A programra 55 év felettiek jelentkezhetnek, akik – saját vállalásuknak megfelelően – hetente néhány órát általános iskolásoknak segítenek tanulási nehézségeikben. Nem kell hozzá tanári képzettség, “csak” elhivatottság. 

Jelenleg 80 taguk van, aki aktívan dolgozik, de az évek során több száz mentorral dogloztak együtt, az ország 30 településén. Egymással is rendszeresen találkoznak, az elején egy képzésen vesznek részt. Így nemcsak értelmes, hasznos munkát végeznek, amivel segítenek, hanem a korosztályuk képviselőivel is találkozhatnak. 

Sokan számoltak be arról, hogy egészségügyi problémáik visszaszorultak, közösségi életük élénkebb lett. (A mentorok 20%-a özvegy.)

Itt lehet jelentkezni a programra. 

Itt pedig mondd el, hogy mit dlgozol nyugdíj mellett, milyen programról tudsz?

 

 

 

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!